Sunday, January 1, 2012

Apa itu kawan, teman, sahabat, member dan saing???

Salam....Konba wa seme.....

Sebelum tuu...ambe nok ucap lah kepada sahabat-sahabat "Selamat Menyambut Tahun Baru"...semoga tahun baru ni memberi manfaat kepada sahabat-sahabat seme serta membantu sahabat mencapai ape yang diingini.....

Hmmmmm.....entri malam ni ambe nok kongsi lah dengan sahabat-sahabat tentang ape yang dimaksudkan dengan KAWAN,MEMBER, SAING, TEMAN DAN SAHABAT......ok mari kite lihat ape yang dimaksudkan dengan kawan, member, saing, teman dan sahabat.....

 Mengikut kamus dewan, kawan bermaksud mereka yang kita kenali antara satu sama lain. Tetapi kalu dalam Bahasa Ingerisnya pula perkataan friend bermaksud one attached to another by affection or esteem (Merriam Webster), a person you know well and like a lot, but who is usually not a member of your family (Cambridge) dan a person with whom one has a bond of mutual affection, typically one exclusive of sexual or family relations (Oxford).


Ok tu adalah definisi kawan...tapikan untuk pengetahuan sahabat-sahabat lah terdapat pelbagai jenis-jenis kawan.....antaranya ialah:

Kawan - maksudnya kawan biasa, mungkin pelawat yang singah dan add friend dalam google friend, tu jer ..
Kawan Baik – maksudnya kawan yang bukan sahaja add google friend, dia juga turut beri komen dalam blog post..
Kawan Rapat – Maksudnya kawan yang bukan sahaja add google friend, malahan dia juga turut beri komen dalm posting dan juga sedia untuk menukarkan link exchange dengan kita; dan
Kawan rapat giler@ BFF – friend ni bukan sahaja add google friend, malahan dia juga suka beri komen dan sedia link exchange dan paling best tolong klik kan iklan tu sekali hehehe

Namun begitu, terdapat juge lah kawan-kawan yang tak brape nak best...antaranya ialah:
Kawan Maya - berkawan hanya di alam maya but not in reality.. contoh berkawan di FB tetapi di luar nok senyum tak moh..... : ((
Kawan Makan Kawan - Kawan ketika senang sahaja.. bila susah.. hilang entah ke mana..

Ermmmm.......macam tu lah kawan...tetapi nak dijadikan citer lah...kadang-kadang kite juga boleh tersalah pilih kawan...ingatkan dia ikhlas lah nak berkawan dengan kite tapi lain padang lain lah rumputnya....rambut je sama hitam tetapi kat dalam...wah tak dapat nak bayangkan lah macam mane....bak kate orang luaran boleh mengaburi mata kita...contohnya bila kite lihat dia dari lua sahaja dengan perangai dia yang seakan-akan baik namun bila dah tau dia macam mane...baik kita jauhkan diri kita agar tak tertipu dengan luaran sahaja...memang susuh nak cari kawan yang betul-betul baik...bak kate orang satu dalam seribu...tak salah kite berkawan tetapi pandai-pandai lah memilih kawan tu...berkawan biar seribu musuh biarlah zero...hehehe...bak kate ambe...oleh itu, kesimpulannya...kite berhak menentukan jenis kawan yang kite perlukan dalam hidup kite....bukan hanya berkawan sahaja.....
So...hayatilah lah cebisan gambar dan puisi kat bawah ni ye buat teman-teman yang mengenali diri ambe....

p/s: pesan mak ambe "berkawan banyak tak pe tetapi pandai-pandai lah memilih kawan agar hidup tak merana.."


10 comments:

Arina Shamsul said...

sekarang ni saya kategori kawan baik la kot kan comel?hihihi..banyak2 tu sy paling suka gambar pacik tu..comel je mereka tu kan?senyuman menyembunyikan kecomotan dan menyerlahkan kecomelan..ngeeeee..lebiu pacik..jemput dtg blog hambe.ngeee..

da follow sini ye comell..(^-^)wink..wink..

teman-bicara said...

memang kawan baik...suke2 wase...time kasih...cik arina

Arina Shamsul said...

eee comel..sy ada tag comel join contest ni,memandangkan blog ni kemas dan menarik.jom join jom..

http://wwwmarina-arina.blogspot.com/2012/01/peraduan-blog-tercantik.html

baca ni dulu ye..kalau bekenan..join ye comel..

Ayuni said...

ader kwn baik kt dpn tp kt fb mengutuk je lebih, x paham btul....

eizawahidah said...

kadang2kan kawan baik kita sndiri memusuhi kita dalam diam..

teman-bicara said...

ayuni: kdg2 mmg dh jd adat dlm khdupan kite...
eizawahidah:btol2....

era_zierah said...

suka ngn entry ni .. sesuai bebenoo la ngn situasi era skng .. mcm2 kawan yg ada .. time sng mmg byk , time ssh mmg ssh nak npk .. ;)

✿Dear Yayah✿ said...

kawan memg ramai..tapi "sahabat sejati" tu susah sgt nk cari skrg..yg snggup ada susah senang kite..yg snggup stay kawan smpai bila2..yg paham kite..dan kawn yg terbaik ialah kwn yg mengingatkan kite pda Tuhan yakni ALLAH :)

teman-bicara said...

dear yayah...da kawan yg mcm cik yayah kate...tapi satu dalam seribu lah

TiDy ZaRa Smile ALwAyS said...

Betol yg ayie tulis sini... TD byak pengalaman tentang KAWAN sejak skolah lagi,neh nak share la, paling terasa masa form 6 sebab kwn2 ramai sgt tapi tuh la,, byak yg ambik ksempatan atas kebaikan diri...n TD rasa motif org2 berkawan ngan TD time tuh cuma "note book, mintak ajar benda yg xtau, desperate bila xda kwn n so on",,,tapi isokay bcoz apa yg TD pegang is "ALLAH itu MAHA ADIL"... Dulu rupa xindah n TD bkan Dari kluarga senang,,, so xda pun kwn dunia akhirat...
But alhamdulillah sejak blajar kat UNIVERSITY, ALLAH murahkan rezeki dlm persahabatan...jadi ramai plak yang nak berkawan ngan TD Smpailah sekarang...dan kawan2 yg berada di samping TD sekarang adalah lebih baik daripada sebelumnya... :)